STIHLI OTEVŘÍT NOVOU RESTAURACI „SECRET OF RAW“ U LUŽÁNEK VČAS…
VĚŘÍ, ŽE PROTO, ABY MĚL JEJICH KAMARÁD, PARALYMPIJSKÝ CYKLISTA KOBLASA, KAM DO BRNA PŘIVÉZT MEDAILI, O KTEROU TEĎ ZÁVODÍ V RIU
Brno – 12. září 2016: Je to pozoruhodné číslo z výzkumu mezi tisícovkou vrcholových nebo pravidelně kondičně sportujících sportovců – odhalilo, že mezi nimi roste (v Beneluxu už na 15 %) počet těch, kteří po řadu měsíců nebo i celoročně preferují tzv. raw food, česky syrovou, tepelně dosud nezpracovanou stravu. Opravdu jsou schopni nabírat energii k životu a dokonce k velkému sportovnímu úsilí jen z takového jídla?
Teď se o tom mohou přesvědčit i Brňané a návštěvníci města. V komplexu domů, který vyrostl proti parku Lužánky, na ulici Lidická vedle základny hasičů, je od víkendu otevřena nová restaurace s cukrárnou. Tuhle raw neboli „živou stravu“ servíruje především. Na úrovni. Pod názvem prestižního, po Česku akcelerujícího řetězce SECRET OF RAW (Tajemství syrové stravy).
Nabídka? Denně raw menu, denně raw speciality. Od rychlých jídel po dorty, zákusky. Na místě ke konzumaci, ale i rozvoz na objednávku. Preference zdravé raw stravy jako životního stylu. Včetně poradenství. Pro ty, kteří to takto chtějí zkusit. Třeba kvůli své fyzické nebo i duševní rovnováze. Alespoň u jídla bez stressu.
„Rádi bychom v dnešním uspěchaném světě akcentovali filozofii zdravého stravování. Jíst dobře připravenou a skvěle naservírovanou raw stravu. Takovou, která neprošla teplotou nad 42 °C. To může být nejenom zdravé, ale i zážitek, zábava,“ je přesvědčen Jan Bodnár, jeden z duchovních otců nové originální brněnské restaurace a cukrárny.
Bodnár pochází z cyklistického prostředí. A tak má o víkendu dvounásobné napětí. Dočkal se premiéry SECRET OF RAW v Brně, ale zároveň v noci na sobotu začal v brazilském Riu bojovat o medaile na Paralympijských hrách 23letý cyklista Ivo Koblasa. A právě Koblasův životní příběh kluka, který se zbavoval následků dětské obrny od 6 let tréninky na kole s takovou vervou, až se probil pod pět kruhů, před časem přivedl Bodnára, tehdy v roli šéfa cyklopointu, k tomu, že málokomu ještě známý talent Koblasa z řad zdravotně hendikepovaných u něho našel pro kolo servisní zázemí.
„Proč? Protože takoví bojovníci jako Ivo jsou vždy pro mě a moje spolupracovníky inspirací. Tak mu nyní držíme palce, aby to v Riu cinklo… Říkáme mu: I proto jsme spěchali s novou raw restaurací a cukrárnou v Brně, abys měl po návratu z paralympiády kde s fanoušky a novináři oslavovat… Toužíme, když to bude možné, i po nablýskané medaili,“ má přání Bodnár.
Koblasa, který má k raw stravě někdy blízko, začal na paralympiádě v noci na sobotu v Riu povzbuzujícím 6. místem na 3 km na velodromu. V sobotu, přidal 8. místo na 1000 m, v neděli – ač dalece nejmladší - rozjel reprezentační trio našich mužů k 5. místu ve sprintu. V dalších dnech absolvuje v Riu i silniční závody.